Relatietherapie Breda
Relatietherapie
Op dit moment geef ik geen relatietherapie. Kijk bij mijn collega’s voor relatietherapie in Breda.
Cognitieve gedragstherapie bij relatieproblematiek
Ik maak gebruik van een methode volgens de geïntegreerde cognitieve gedragstherapie kan ik zowel in individueel verband of gezamenlijk verband relatietherapie bieden. Deze vorm van relatietherapie streeft naar IDRR: Intieme, Duurzame, Realistische Relatie.
Wanneer ga je in relatietherapie?
Jullie relatie wordt, als elke relatie, uiteindelijk een beetje vanzelfsprekend. Het nieuwe is er vanaf, je hebt het idee elkaar door en door te kennen, en het leven en de drukte van alledag leiden dusdanig af dat jullie elkaar stukje bij beetje uit het oog verliezen.
Weet je wat het ook is? Je hoeft geen moeite meer voor elkaar te doen, gelukkig maar want je hebt daar noch energie voor, noch zin in.
Relatietherapie Breda is voor iedereen die die moeite wel weer wil doen. Misschien omdat er een crisis is. Dat jullie in een hele zware periode zitten. Maar het kan ook omdat het allemaal wat vanzelfsprekend werd en jullie stilstand willen voorkomen.
Wat betekent relatietherapie voor jullie?
Voor bijna iedereen zijn emoties vrij onbekende en ongrijpbare krachten in je leven. Niet het alledaagse huilen of lachen, maar de wensen, verlangens en angsten die je bepalen. Hoe je met iemand wilt zijn, wat je geeft, wat je deelt, hoe je je aan een ander wilt verbinden. Het zijn lastig onder woorden te brengen onderwerpen; en toch gaan we het doen.
We werken met de gedachte dat je emoties zich aanpassen en dat jij je emoties kunt sturen. De emoties zélf zijn dan ook niet zo zeer het onderwerp, als wel de manier waarop jij en je partner ze kennen, weten wat ze betekenen en ze kunnen beheersen en gebruiken.
Eerst opnieuw leren praten
Voordat we die emotionele verkenning doen, moeten jullie eerst weer in gesprek komen. Dat is een praktisch werkje waar jullie veel baat bij zullen hebben. Jullie reageren nu namelijk steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar. Daardoor knabbelen jullie elke keer een beetje van ‘jullie’ af – het basale gevoel van verbondenheid en veiligheid.
Inmiddels is die negatieve spiraal geëscaleerd. Het lijkt wel alsof jullie elke keer weer in dezelfde situatie belanden. En ook al willen jullie dat het anders gaat, het lukt jullie niet er uit te breken. Jullie zijn moe. Moe om nog te strijden. Moe om het anders te doen.
Relatietherapie Breda helpt jullie zien wat er is
Voor de meeste stellen is het best even slikken. Wat jullie niet in de gaten hebben is dat jullie ‘chemie’ er van alle kanten vanaf straalt. Zelfs in de meest alledaagse gesprekjes waarin jullie ‘je inhouden’ is precies te zien hoe jullie zijn.
Ik geef dat vaak al in het eerste gesprek aan en laat zo zien wat jij en je partner met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor elkaar voelt.
Je diepste emoties bepalen je
Jullie reacties op elkaar zijn bijna instinctief. Dat komt omdat de basis emotioneel is. In de behandeling vinden we die emoties. We bespreken ze. We diepen ze uit. Je komt er achter dat jij en je partner heel primaire behoeften hebben naar elkaar en dat die heftigheid van reageren (of juist in jezelf keren) alles te maken heeft met bijvoorbeeld angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek, voor afwijzing.
De behandeling van Relatietherapie Breda richt zich op het vergroten van veiligheid en intimiteit en brengt via de emoties beweging en verandering.
Fase 1 – patronen doorbreken
In deze fase leren jullie opnieuw communiceren. Je ziet waar het mis gaat, je herkent je eigen valkuilen en kunt er iets aan doen. In het proces zetten jullie de oogkleppen af die je naar elkaar hebt. Voor veel stellen voelt het dan ook een beetje als een hernieuwde kennismaking.
Deze fase is het meest praktisch, zakelijk. Dat is ook wel een prettig begin; jullie kunnen aan de slag, het is meestal vrij duidelijk wat iedereen te doen staat en het resultaat is snel te merken.
Fase 2 – opzoeken van emoties
Als jullie niet meer in hetzelfde cirkeltje ronddraaien, kunnen we de diepte in. Jullie voelen je allebei weer veilig, durven ook de moeilijke – soms pijnlijke – dingen uit te spreken. Onderwerpen zijn de wensen en angsten die jullie met jezelf en tot elkaar hebben. Jullie verbond is gebouwd op diepe gevoelens naar elkaar, vaak onuitgesproken (zelfs naar jezelf) omdat die gevoelens onherroepelijk kwetsbaar zijn en niet altijd even stoer, inspirerend, of sterk overkomen.
In de behandeling bij relatietherapie Breda merk ik dat stellen die op deze onderwerpen elkaar hervinden, niet alleen de relatie herstellen, maar ook voller en vrijer in het leven staan.
Fase 3 – waar ging het ook alweer over?
Wellicht heb je al gemerkt dat we het tot nu toe eigenlijk nog niet hebben gehad over jullie huidige problemen. Dat klopt; nu, in de derde fase is daar de tijd voor; doorgaans is dat heel makkelijk, jullie zijn als stel robuust, veerkrachtig en veelzijdig.
Vandaar dat in deze fase vooral ook de toekomst ons onderwerp van gesprek blijkt: waar willen jullie naartoe?
Heb je vragen over je relatie?
Kijk dan even op het gratis forum over relatietherapie van Psycholoog NU! In dit forum kun je anoniem en gratis al je vragen stellen aan een ervaren relatietherapeut bij jou in de buurt, waaronder ik zelf.
Neem contact op met mij
Is dit herkenbaar of wil je meer weten over relatietherapeuten in Breda? Bel voor een afspraak of stuur even een mail naar Relatietherapie Breda.