Wanneer ga je naar een psycholoog?
Als je wil dat er iets verandert en het lukt je zelf maar niet om er uit te komen.
Waarschijnlijk loop je al een tijdje rond met klachten die je niet herkent, gevoelens die vervelend zijn of een situatie die niet bij je past. Toen je merkte dat iets anders was dan normaal heb je het misschien even aangekeken.
Of hebt het gevoel gehad je niet zo te moeten zeuren; iedereen heeft wel eens wat. Het gaat vast vanzelf over. Maar het gaat niet over. Je hebt er genoeg van om je zo te voelen of geplaagd te worden je eigen gedachten over je zelf. Je wilt er vanaf.
Bij twijfel: doen!
Bij ziekte geldt: beter een keer teveel naar de huisarts dan te lang met je klacht doorlopen. Bij psychische klachten doe je dat niet zo snel. Dat komt omdat je veel minder ervaring hebt met het herkennen van klachten; we zijn grootgebracht in een cultuur die zo op het innerlijk gericht is.
Dat is eigenlijk jammer, want daardoor lopen veel mensen te lang door met klachten die goed te behandelen zijn. En dat is zonde. Vandaar dat ik iedereen adviseer om bij twijfel altijd even naar een psycholoog te gaan. Al is het maar voor één gesprek.
Een psycholoog helpt je
Op deze website vind je verschillende klachten waar mensen mee naar een psycholoog gaan. Misschien lees je zo’n omschrijving en herken je jouw vragen er meteen in. Maar misschien ook niet. Iedereen is anders, iedereen heeft zijn eigen ervaring en beleving. Iedereen heeft zijn eigen verhaal.
Daarom begint elke behandeling bij elke psycholoog met een diagnose. De psycholoog vraagt je je verhaal te doen en zal op sommige onderwerpen en thema’s dieper ingaan. Dat is nodig om tot een goede klacht-omschrijving te komen. Maar ook om te bepalen welke behandeling, of combinatie van behandelingen, bij je past.
Dat ligt helemaal aan jouw leerstijl: ben je een denker of een doener, een prater of een maker. De psycholoog houdt er rekening mee bij het opstellen van het plan.
Je neemt de diagnose en het plan samen met de psycholoog door. Als je het ermee eens bent, ga je samen aan de slag.
Je doet het uiteindelijk zelf
De psycholoog verzet veel werk. Hij of zij houdt je een spiegel voor, laat je gedrag en patronen zien die je zelf waarschijnlijk niet van jezelf doorhebt. Dat is niet altijd even leuk, soms best moeilijk, maar het geeft je het inzicht om verder te kunnen.
Het behandelplan is in de regel heel concreet. Met huiswerkopdrachten om je eigen gedrag en innerlijk beter te leren kennen. En later in de behandeling, om je klacht op te lossen. Want dat doe je zelf. Jij bent de enige die dat kan.
Als we de behandeling afsluiten is je klacht verdwenen, of weet je in ieder geval hoe je er me om moet gaan. Ook in de toekomst kun je jezelf dus helpen om los te komen van je klacht. Je pakt je leven weer op, de meeste cliënten met een positief gevoel als mens gegroeid te zijn.
Kies een psycholoog op kennis en gevoel
Je huisarts is een goed vertrekpunt; die kent jou en verschillende psychologen in de regio. Als je eenmaal een aantal psychologen aan het vergelijken bent, let dan goed op de certificering. Als de psycholoog lid is van een beroepsvereniging zoals het NIP, NFG of het NVPA, dan weet je dat die zich houdt aan een beroepscode.
Het allerbelangrijkst is de ‘klik’. Heb je vertrouwen, spreek je elkaars taal, ga je makkelijk dingen aannemen? Steeds meer onderzoek bevestigt het belang van die klik: hoe beter de relatie tussen psycholoog en cliënt, hoe makkelijker de behandeling en groter de kans op succes.
Wil je meer weten over psychologen in Breda?
Als je meer wilt weten over wanneer je naar een psycholoog gaat, of als je een specifieke vraag over jezelf hebt, bel dan even voor een afspraak of stuur een mail naar Psycholoog Breda.